Skip to main content

How to elect the Semester leader?

What is the Semester leader?

The Semester leader (SL) is a student elected by group leaders, who represents the students of the relevant study semester in communication with lecturers, the Faculty, the Student Union in matters affecting the study semester. The purpose of the position of Semester leader is to identify the current questions, problems, and latest information of the study semester and to represent the students’ point of view in meetings with Semester leaders, Faculty councillors, RSU SU and the university administration. You can always turn to the Semester leader for advice or answers to current questions.
 

NB!
If you are thinking of becoming a SL, but you’re worried about the ability to answer the questions of other students, don’t worry – the Faculty councillors and the RSU SU Academic Affairs will help you!


Who can become a SL?

  • If there is only one group in your study semester, then the SL is the group leader in your group. 
  • If there are several groups in your study semester, the group leaders can primarily apply to be the SL. 
  • BUT, if none of the group leaders want to nominate their candidacy, then any student of the academic year can apply!

Ashēma.jpg


How to elect the SL? 

The Semester leader must be elected within 2 weeks from the beginning of studies, but it can be done in 2 ways (by mutual agreement with the other voting representatives of the study semester): holding elections on site or remotely.

On site elections
  1. Sazinies ar pārējiem grupu vecākajiem (visērtāk to ir izdarīt apzinot un kopīgi sapulcējot visu grupu vecākos Imatrikulācijas dienā, kad arī uzreiz var rīkot pašas vēlēšanas) un pieraksti kontaktinformāciju. Grupu vecāko kontaktinformācija ir pieejama arī Fakultātes administrācijai un RSU SP Akadēmiskajam virzienam.
  2. Sazinies ar savas fakultātes domniekiem (to vari izdarīt, aplūkojot kontaktinformāciju šeit vai sazinoties ar Akadēmisko virzienu) - vēlēšanās ir nepieciešams novērotājs, kurš arī palīdzēs vēlēšanu organizēšanā.
  3. Vienojies par pulcēšanās vietu un laiku (vēlēšanas var rīkot arī RSU telpās - ja vēlies atrast brīvu telpu, dodies uz RSU SP biroju Dzirciema ielā 16, C korpusa 2. stāvā C-213 un palūdz telpu rezervāciju priekš SGV vēlēšanām). Neaizmirsti par to paziņot arī novērotājam!
  4. Sagatavo SGV vēlēšanu protokolu - dodies uz RSU SP biroju C-213 un palūdz to Biroja administratorei vai izprintē pats, vai palūdz novērotājam.
  5. Rīko SGV vēlēšanas - atceries, kas var kandidēt par SGV (skat. sadaļu "Kurš var būt SGV?").
    NB! 
    • Lai vēlēšanas būtu pilnvērtīgas, atvēliet un uzņemiet konkrētu laiku, kurā katrs kandidāts var iepazīstināt ar sevi un pārliecināt balsotājus! Vēlams iepazīstināšanas laikā pārējiem kandidātiem atrasties atsevišķā telpā, lai neietekmētu pārējās prezentācijas.

    • Neaizmirstiet pēc visu kandidatūru izskatīšanas rīkot savstarpēju pirmsbalsošanas diskusiju, kuras laikā arī kandidātiem nevajadzētu atrasties vienā telpā ar diskutētājiem. 
    • Pēc veiksmīgas diskusijas, aizpildiet SGV vēlēšanu protokolu (jānorāda tikai kandidāts, kurš tika ievēlēts) un paziņojiet par rezultātiem arī pašiem kandidātiem
    :)
    • SGV ir ievēlēts, ja saņem vairāk PAR balsis nekā PRET.

  6. Aizpildītu protokolu iesniedz RSU SP birojā C-213 vai nodod to Tavas fakultātes domniekam / RSU SP valdes pārstāvim.
Attālinātas vēlēšanas
  1. Sazinies ar pārējiem grupu vecākajiem (visērtāk to ir izdarīt apzinot un kopīgi sapulcējot visu grupu vecākos Imatrikulācijas dienā, kad arī uzreiz var rīkot pašas vēlēšanas) un pieraksti kontaktinformāciju. Grupu vecāko kontaktinformācija ir pieejama arī Fakultātes administrācijai un RSU SP Akadēmiskajam virzienam.
  2. Sazinies ar savas fakultātes domniekiem (to vari izdarīt, aplūkojot kontaktinformāciju šeit vai sazinoties ar Akadēmisko virzienu) - vēlēšanās ir nepieciešams novērotājs, kurš arī palīdzēs vēlēšanu organizēšanā.
  3. Vienojies par pulcēšanās platformu (piem., Zoom) un laiku (Zoom platformas linka izveidē palīdzēt var arī fakultātes domnieks vai akadēmiskais virziens). Neaizmirsti par to paziņot arī novērotājam!
  4. Satiecies ar visiem grupu vecākajiem un noturi vēlēšanas videokonferenču platformā. Uzzini, kā balso katrs grupas vecākais (PAR/PRET/ATTURAS) un kā "digitālu parakstu" protokolā norādi attiecīgā grupas vecākā studējošā ID. Protokolētāja darbu var veikt arī novērotājs.
  5. Aizpildi elektronisko protokolu un nosūti to Studējošo pašpārvaldei (spatrsu[pnkts]lv (sp[at]rsu[dot]lv)).

NB! Neaizmirsti pēc vēlēšanām izveidot kopīgu vietu Grupu vecākajiem, kur apmainīties ar informāciju (piem., WhatsApp grupa). Kā arī katram grupas vecākajam jāiepazīstina sava grupa ar jauno SGV!


Ko būtu vērtīgi zināt topošajam SGV?

  1. Zināt svarīgākos RSU akadēmisko vidi reglamentējošos dokumentus:
     Studiju reglaments I, Iekšējās kārtības noteikumi, Akadēmiskais godīgums (meklē tos šeit sadaļā "Studijas");
     NB! Tie noteikti nav jāzina no galvas, bet būtu vēlams tos izlasīt vismaz 1 reizi, lai saprastu, kāda informācija ir atrodama dokumentā.
  2. Iepazīties ar savas fakultātes studējošo domniekiem un RSU SP Akadēmiskā virziena pārstāvjiem.
     Gadījumā, ja izveidojas situācija, kurā ir nepieciešama palīdzība vai padoms, nebaidies vērsties pie domniekiem un Akadēmiskā virziena!
  3. Risinot problēmsituācijas, ievēro akadēmiskās vides hierarhiju
     Docētājs → Studiju kursa vadītājs → Katedras vadītājs (ja šajā posmā neizdodas rast risinājumu, obligāti sazinies ar Fakultātes domniekiem / Akadēmisko virzienu) → Studiju programmas direktors → Fakultātes dekāns
  4. Jaunāko informāciju vari uzzināt abonējot Akadēmiskā virziena un Zinātnes virziena aktualitāšu e-pastu "No A līdz Z", kā arī sekojot RSU SP Facebook lapai.


Rīgas Stradiņa universitātes Studiju gada vecāko nolikums 
Saturs atjaunots: 12.12.2022.